Informasjon om lønn og feriepenger

Som arbeidstaker i Norge, uavhengig av om man jobber i det offentlige eller i det private, så har man krav på feriepenger som beregnes av forrige års inntekt. Ettersom ferie i de fleste bedrifter er ulønnet, så har man derfor denne ordningen der feriepengene spares opp gjennom faste trekk hver eneste måned, i stedet for at mange skal bli gående uten lønn i enkelte måneder. Her får du mer informasjon om opptjening av feriepenger og hvordan det fungerer i forhold til lønn.

Dette må du vite om feriepenger

Hver eneste måned beregnes det feriepenger av lønningen din. Hvor stor prosenten er avhenger blant annet av hvor mange uker ferie du har (4, 5 eller 6 som mange pensjonister har), men den skal alltid være minst 10,2 prosent. Viktig å merke seg er at feriepengene først utbetales det påfølgende året. Begynner man i ny jobb mot slutten av et år, så vil man derfor få lite feriepenger det neste året. Feriepenger beregnes dessuten kun av hovedlønnen, og ikke av bonuser eller andre frynsegoder som man får utbetalt av bedriften.

På lønnsslippen din kan du se hvor stor andel av den aktuelle månedens inntekt som blir satt av i feriepenger, samt en årlig oversikt over hvor mye du har spart opp så langt det nåværende året.

Når får man feriepenger?

Feriepengene utbetales normalt sett den siste lønningsdagen før ferien, men bedriftene kan justere dette selv – men at pengene skal være inne før sommerferien starter, er det ingen tvil om. Normalt sett så vil feriepengene kjøres en fast måned, normalt sett i mai eller juni på de fleste arbeidsplasser. Slutter man i en stilling før årsskiftet, så vil det være mulig å betale ut feriepenger tidligere enn normalt, dersom dette skulle være aktuelt.

Mer om feriepenger

167167350_xs

Et spørsmål mange stiller seg, er om man må betale skatt av feriepengene. Og svaret på det er ja – feriepenger er en helt vanlig inntekt som man også må skatte av. Men vanligvis vil man ikke trekkes av selve utbetalingen på sommeren, ettersom skatteprosenten normalt sett er satt litt høyere resten av året slik at den også skal dekke de feriepengene som man vet kommer til å bli utbetalt på midten av året. For øvrig nevnte vi tidligere at prosenten på feriepenger er ulik avhengig av antallet uker du har i ferie, og da kan vi nevne at satsene er på 12 prosent for deg med fem ferieuker, og 14,3 prosent hvis man er så heldig å ha seks ferieuker.

Verdt å nevne er at det utbetales også feriepenger av sykedager, inntil 48 dager per år. Følgelig trenger man ikke bekymre seg for dette dersom man skulle oppleve mye sykdom i løpet av et år.

http://www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=78190